Transrasvad – eriti kahjulikud südamele

Transrasvad on ebaloomulikud – sünteetilised rasvad, mis suurendavad südame haiguse ohtu 10-kordselt (1) . Toovad ka kaasa kuni kaks korda suuremat eesnärmevähja (2) ja rinnavähja (3) ohtu.

Neid pantakse toidu sisse selleks et muuta tema konsistentsi, näiteks shokolaadi, või selleks et asendanda loomulikut rasva (olles odav), näiteks on olemas transrasvast vahukoor, see paistab olla tavaline eesti “vahukoore” kookides/tortides.  Mitmetes küpsitestes, leibades ja eriti sajades leiduvad transrasvad, eriti röstsajades kuna sellega saavad kõvemat konsistentsi mis võimaldab röstimist. Olen leidnud, et teatud märgid panevad transrasvu peaegu kõikidesse toodetesse, eriti Fazer.

Teine populaarne kategooria milles on transrasvu olulisel määral on kartulikrõpsud ja pommes frites. Mõnedes uuemates kartulikrõpsudes seda ei ole aga see on veel ebatavaline.

Tavaliselt on transrasvad olemas shokolaadides, ka rahvusvaheliselt tuntut märkides. Kalevi tooted on eesrindlikud, kuna nemad on eemaldanud transrasvu oma toodestes – teatavasti on nemad esimeste seas, kui mitte esimesed maailmas.

Transrasvu on ka olemas mitmes aga mitte kõikides margariinides. Üks õudsamatest oli varem Beceli Omega 3 margariin, mida reklaamiti punase südamega, väidetes et on hea südamele ka kui sisaldas tahkestatut rasva. Õnneks on Becel eemaldanud transrasvad selles toodes.

Hüdrogeenitud = tahkesatud

Tavaliselt ei seisa et toode sisaldab transrasvu, kuna seadused veel seda ei nõua – mis on suur puudus.

Deklareeritakse et toode sisaldab hüdrogeenitud/tahkestatud või osaliselt hüdrogeenitud/tahkestatud rasvu. Transrasvad tekkivad hüdrogeenimise (tahkestamise) läbi ja on olemas eriti suures koguses osaliselt tahkestatud rasvades. Täielikult tahkestatud rasvades ei ole transrasvu, aga sellised rasvad on nii kõvad, et ei sobi söömiseks. See tähendab, et tahkestatud, kas “osaliselt” või mitte on kahjulik.

USA teadusakadeemia – ka väga väike kogus on kahjulik

USA teadusakadeemia on teatanud peale ulatusliku uurimise et pole võimalik määrata kindlat kõige madalamat transrasvade kogust – isegi väga väike sisaldus on kahjulik.

Järeldus

Kuna transrasvasd on kahjulikud isegi väga väikestes kogustes, on soovitav nendest täitsa ära hoida. Sellega tekkitate ka surve nende vastustundetu tootjate vastu, kes panevad transrasvu oma toodetesse.

Eesti riik peaks, nagu Taani, vähemalt piirama transrasvad toidus kuni 2 protsednini. EL otustas 2008 alustada seadusandluseprotsessi transrasvade piiramiseks toitudes (see protsess on aeglane, võib võtta 5 aastat). Aga piiramine ei piisa, kuna isegi väisked kogused on kahjulikud, peaksime täitsa ära keelama. Oleme aasta tuhandite jooksul saanud hakkama ilma.

Transrasvad pole hädavajalikud. Argument et nemad (teatut määral) pikendavad toidu kestvust on absurdne. Mis mõtte on pikendada kestvust kui toit samal korral saab kahjulikuks tervisele? Kas tootjade ja kaupmeeste huvid on tähtsamad kui inimeste tervis? Lisaks kestvus ei ole tänapäev oluline probleem kuna nüüd kasutatakse külmetamist nii pikkades transpordides kui poodides?

LISA 8 aprillil

Hiljuti on rootsi parlament otsustanud keelata transrasvade kasutamist toidus ja jälgib sellega Taani eeskuju.

Saatke kirja tervishoiuministrile

Saate kopeerida järgmist ja saata aadressile (peale keele parandamist)

Lugupeetud tervise minister,

On teaduslikult kindlaks määratud et isegi väga väiksed transrasva kogused on kahjulikud tervisele. Nemad suurendavad südame haiguste riski kümnekordselt ning toovad kaasa suuremat rinna vähja ja eesnäärme haiguse ohtu, vaadake näiteks Dr Suurküla blogi “Transrasvad – eriti kahjulikud südamele“.

Nõuan sellepärast et Teie keelate ära nende kasutamist toiduainete tootmises, eriti kuna nemad ei ole hädavajalikud.

Lugupidamisega,

….

Viited

1. “The influence of trans-fatty acids on health“. A report from the Danish Nutrition Council.  2003.

See aruanne oli põhjus mispärast Taani keelas transrasvade kastuatmist toitudes suuremas koguses kui 2%.

2. Trans fats increase prostate cancer risk. Harvardi ülikooli uuring leides et transrasvade kasutamine kahekordistas eenäärme vähjua riski.

3. Trans-fats linked to breast cancer risk in study. (Reuters) Naistel kellel oli kõige kõrgemad transrasvade kogused veres, oli kaks korda nii suur risk põdeda rinna vähjasse kui teised. Seda rohkem transrasva, seda suurem oli oht.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: