Ülekaal vähenes glutenivaba toiduga

Leiti, et nisu glutenit sisaldav toit võib luua rasvanemist mitmete mehanismite läbi ja võib sellega olla tähtis ülekaalu loov faktor. Nisu gluten on olemas kõikides nisut sisaldavates toodetes, mitte ainult valgest jahust tehtud kookides ja sajades vaid ka täistera nisu toodetes ning mitmes teistes toiduainetes.

Teadmiseks olen ettevalmistavas postitutse nisugluteni ja teiste nisu valkainete problemaatiliste toimete kohta.

(Lugege ka lugejate vastused allpool – juba on mõned teatanud kaalu vähenemise kogemust seoses varasema gluteni eemaldamisega toidust.)

Uuringu tulemus

Kehakaal ja rasva kogus kudedes vähenes gluteni-vabade hiirte juures võrreldes gluteniga toidetud hiirtega, ilma et sõid vähem. Mõõtmised näitasid ka et insuliini resistents ja põletikut soodustavad faktorid vähenesid. Urijate järeldus oli:

”Tulemus paistab näidata et gluteni vaba toitu peaks proovima uue meetodina ülekaalu ja ainevahetuse häirete ennetamiseks”.

Detailid

Hiired toideti rasvarikka toiduga kas ilma glutenita (GF grupp) või 4,5% gluteni sisaldusega (kontrolli grupp). Jälgiti 16 erinevaid parameetrit kaasarvatud kehakaal, rasv kudedes, vere rasva näitajad, vere suhkur, insuliini vastupidavus, ja mitmed spetsiaalsed ained ja entsüümid mis on seostatud ülekaaluga.

(See tekst on teadlaste jaoks:) Muutused olid seotud selliste geenide aktiveerimisega (up-regulation) mis on seotud rasva sulatamisega (lipolysis), ja rasvhappede oksidatsiooniga mis on seotud keha rasva vähenemisega (geenide nimetused: PPAR-α, LPL, HSL ja CPT-1). Toimus ka parem suhkru (glukoosi) tasakaal ja põletikut põhjendava geeni (PPAR-γ) ekspressiooni vähenemine gluteni vabade loomade juures.

Allikas: “Gluten-free diet reduces adiposity, inflammation and insulin resistance associated with the induction of PPAR-alpha and PPAR-gamma expression.” Soares FL, de Oliveira Matoso R, Teixeira LG, Menezes Z, Pereira SS, Alves AC, Batista NV, de Faria AM, Cara DC, Ferreira AV, Alvarez-Leite JI. J Nutr Biochem. 2013 Jun;24(6):1105-11

Kommentaar

Eriti huvitav ja oluline on, et gluten tõi kaasa mitmete tähtsate ülakaalu põhjustavate geenide aktiveerimist. Asjaolu, et tema toime oli mitmekesine, ja tähtsal määral DNA tasemel, näitab et tema mõju võib olla võimas (on veel vaja selgeks määrata kui tugev geenide aktiveerimine oli ja millel määral sarnased efektid toimuvad inimese juures).

See tähendab, et nisutooted võivad olla tähtsamate kehakaalu tõstjate seas. On loomulikult vaja rohkem uuringut, aga see töö oli kvaliteetne ja kasutas mitmed tähtsad ja edasijõudnud parameetrid, mispärast on põhjus võtta seda võimalust tõsiselt. Tihti leitakse sarnased efektid kui hiirte juures ka inimesete juures.

Proovige gluteni vabadust ja teatage mulle tulemust

Mis pärast mitte proovida täielikut nisutoodete vabadust mõned nädalad ja vaadata mis juhtub kehakaaluga? Glutenivabade hiirte juures vähenes kehakaal olulisel määral ilma söögi vähenemiseta. Võibolla toimub see ka Teie juures. Nisu valkainetel, kaasarvatud glutenil võivad vahest olla ka teised halvad toimeid. Sellepärast on igal juhul hea põhjus proovida. Ärge muutke toidu kogust. Ainult hoidke ära gluteni söömisest (ideaalselt samat kalooria kogust süües).  Kui proovite, palun teatage oma kogemuse kommentaarina sellele postitutesele.

Teised tähtsad ülekaalu tõstvad faktorid

Aga on olemas ka teised tähtsad ülekaalu tõstvad faktorid. Kirjutan nende kohta tulevikus. Siin nimekiri mõnede tähtsamate kohta:

  • Suhkur ja teised “kiired” (kõrge glükeemilise indeksiga) süsivesikud. Leiduvad kookides, valgestes sajades, küpsistes, majustustes jne. Peetakse kõige tähtsamaks ülekaalu tõstjaks ka kui Fruktoosi roll on samuti väga tähtis.
  • Fruktoos – tavaline allikas on karastusjoogid, aga ke mitmed teised toiduained. Majsi ja Agaave siirupid on väga fruktoosirikkate seas. Peetakse väga tähtsaks ülekaalu tõstjaks.
  • Magneesiumi puudus. On väga tavaline mitmetel põhjustel, stress olles tähtsamate seas. Diabeetes, higistamine, kõhulahtisus, alkohol on teiste tähtsate faktorite seas. Paistab mängida olulist rolli ülekaalu puhul. Nõuab D-vitamiini omistamiseks.
  • Xenoestrogeenid. Östrogeense toimega loomulikud või sünteetilised ained kaasarvatud loomulikud ained teatud toitudes, soja olles tähtsamate seas. Tavaline allikas on pudelid ja kiled pehmest plastist. Ka õlul on tähtis östrogeene toime, vaadake “Õlu teeb mehe naiselikuks“. Xenoestrogeenid paistavad tõsta ülekaalu tähtsal määral.
  • Joodi puudus. Võib olla tavalisem kui üldiselt on tuntud, võibolla eriti kagu eestis.
  • Trenni puudus. Trenn saab lisada kehakaalu vähenemisele umbes 20% võtta. Uued lihtsad kodutrenni meetodid võimaldavad vähendada kehakaalu effektiivselt. Aga pidage meeles, et 80% kaalust sõltub ülal toodud faktoritest.
  • Krooniline stress. On väga tavaline. Teatud uuringud paistavad näidata, et see on päris tähtis faktor aga pemaiselt seoses süsivesikude-rikka toiduga ja diabeet II tekkimisega.
  • Diabeet II. Ülekaal on tähtis Diabeedi põhjustav faktor aga  Diabeet toob ka kaasa veel suurema ülekaalu tendentsi – nõiaring, mis on täiesti parandatav.

Kirjutan hiljem detailsselt nende ja ka ülal nimetamata faktorite kohta.

//

//

4 Vastust

  1. Olen gluteeni enda menüüst välja jätnud juba kuu aega. Kõhust on kadunud raskustunne. Kui katsetasin leivaviiluga siis poole tunni möödudes tekkisid tugevad nohu sümptomid, mis püsisid rohkem kui 12 tundi. Samuti oli tugevalt raskendatud mõttetöö tegemine ja tööle keskendumine.

  2. Katsetasin eelmise aasta mai algusest gluteenivaba toitumist poole aasta vältel ja võin veendunult öelda, et algas uus elu- esimese kuuga kaotasin kümme kilo kehakaalu, söögiisu vähenes poole võrra, kahe kuuga oli kadunud teise astme diabeet (ilma ravita), kahe kuuga tasakaalustus vererõhk normi piiresse.

    • Väga rõõmustav kuulda. Veel üks lugeja on isiklikult mulle teatanud kehakaalu olulist vähenemist seoses glutenivaba toitumisega.

  3. Veel üks kogemus keha kaalu vähenemise suhtes:

    Järgmist teadet saadeti mu isiklikule emailile (olen palunud teda saata täielikumat siia):

    “gluteen tõepoolest on seotud kehakaalu tõusuga. Minu enda perekonnas on gluteenitalumatus olemas ja kõik, kellele olen soovitanud jätta gluteen menüüst ära, võtavad ka kaalust alla.”
    D.R.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: