Magneesiumi puudus võib tekkida täisteraviljade tõttu

[Palun andestage mu natuke vigase väliseestlaskeele eest]

Mul on tekkinud mulje et paljudel eestlatel on suure magneesiumi puuduse tavaline sümptom, nimelt lihaksete krambid või kisklemised.

Uurimised teistes riikides on leidnud, et magneesiumi puudus on tänapäev päris tavaline. Põhjused on mitmed ja üks faktor, mis paistab olla eriti tähtis eestis on päris ulatuslik täisteraviljade kasutamine kas leibades või müslides.

Räägitakse et üks põhjus mispärast täisteraviljad on kasulikud on et nendes on palju mineraale. Aga nendes on ka olemas aine mille tõttu mineraalid ei imendu.

Füütinhappe takistab mineraalide imendumist

Täisterades on  fütiinhappe mis väga efektiivselt seob enda juurde tähtsad mineraalid, kaasarvatud magneesiumit, tsinki ja rauda. Kui sööte täistera, koos näiteks magneesiumi või raua tablettidega, siis need mineraalid ei imendu, vaid jäävad sooltesse.

Happuleivas ei ole fütinhappet

Leiva hapendamine elimineerib nimelt fütiinhappet. Aga loomulikult on siis tähtis et terve leib on hapendatud. See tähendab et leibade variant milles on nii hapendatud kui mitte hapendatud teraviljad “varastab” mineraalid ära. Meie esivanematel oli ilmselt arusaamine selle asja kohta mis on kaotsi läinud tänasete pagarite seas.

Keetmine vähendab fütiinhappet

Keetmine vähendab ka fütiinhappet, mispärast täistera pasta, riis jne võib olla OK. Aga keetmine ei elimineeri fütiinhappet täielikult.

Kui tahate kindlustada, et saate hästi kätte mineraalid on parem mitte kasutada täistera riisi, pastat jne. Täisterade kasulikkus on minu arvates väga ülehinnatud.

Ayurveedas, millel on mitmetuhdaniteaastaline kogemus ja sügav teadmine toidlustamise kohta, ei soovitata süüa palju täisterasi, eriti mitte lõunasõõgis.

Täisterade kestades on ka  olemas kahjulikud seened

Üks tähtis probleem täisteradega on nimelt seened, mis on olemas eriti suures koguses viljade kestades. Seente mürgid on tervisele kahjulikud ja võivad tekkitada vähja. See on üks põhjustest mispärast Indias ja teistes idamaades traditsiooniliselt lihviti riisi.

Vees leotamine vähendab fütiinhappet ja mõned pagarid kes toodavad traditsioonilisel kombel välismaal leotavad viljad (ma ei tea kas keegi teeb seda kaa eestis). Probleem leotamisega on, et seened võivad paljuneda ja tekkitada kahjulikud seenemürgid. Kahjuks on neid peagu alati olemas – leib läheb peaegu alati hallitama kui seisab mõnda aega. See hallitus tuleb sisimast ja mitte ümbrusest – võibolla olete näinud et isegi mitte avatud leivapakk läheb hallitama pikka peale. Teine tõend on, et hallitus ei tekki ainult pinnapeal, mis toimuks kui tuleb väljaspoolt, vaid tekkib tihti kohati leiva sees.

Nüüdisaegne põllumajandus on toonud kaasa, et seened on olemas palju suuremas ulatuses viljades kui vanuti. Põhjus on, et ei kuivatata viljad nii põhjalikult kui vanuti.

Ka ubade kestades on fütiinhappe. See on üks põhjustest mispärast traditsioonalne tarkus soovitas leotada oad enne keetmist. Ubades tavaliselt ei kasva seened leotamise puhul.

Lahendus kuidas saate siiski kasutada teravilju

Füütinhappel on ka kasulikud toimed ja täisteral on hea fiiber. Lahendus täisteraarmastaja jaoks on, et kasutate täistera hommikul leivas ja müslis aga lõunasõõgil väldite neid põhjalikult. Fütiinhappe on siis jõudnud eemale nii et ei segune lõunsõõgiga. Põhjus vältida täisterad lõunal on, et siis sööme tavalised toidud mis on peamised mineraali allikad, nimelt aedviljad, puuviljad ja ka lihad. Loomulikult võtke ka oma mineraali lisandid lõunal.

Täismineraali jalavann on ka hea lahendus

Magneesiumit saate parem võtta mageneesiumi jalavannina. Soovitan ka vahest panna näiteks surnumeresoola jalavanni, siis saate ka kätte teised mineraalid ja väärtuslikud haruldased elemendid. Meresool ei ole soovitav. Sisaldab väga suures osas naatriumit, mis võib naatriumitundelikute inimeste seas tösta vererõhku ja tekkitada pärgarterite haigust kui kasutada suuremal määral (kirjutan edaspid naatriumitundelikuse kohta).

Täismineraalide suur väärtus

Täiuslik mineraalide kasutamine on võrreldamata tähtsam kui fiibrikkade viljade kasutamine. Kui mina õppisin meditsiin1 kuuekümnete aastate jooksul, arvati et kehal on vaja umbes 20-kond mineraali. Nüüd arvatavad mõned uurijad, et võibolla on vaja üle nelikümmend. Arvan kindlasti et tulevikus kasvab see arv olulisel määral.

Üks kõige tähtsamate ayurveda rohtude seas on Shilajit, mis sisaladab kõik mineraalid ja mikroelemendid väga hästi omistaval kujul. Ayurveeda kogemusel on shilajitil väga mitmekeselised parandavad ja haiguste ennetevad toimed. Soodustab ka tervendamist peale haigust ja peetakse tähtsaks vitaalsuse ja noorendamise vahendiks. Minu enda kogemus on, et täiuslik mineraalide ja mikroelementide kasutamine on väga kasulik eduka haiguste parandamise jaoks.

Üks põhjus mispärast mikroelemendid on tähtsad, on et nemad on vajalikud mitmete entsüümide  funktsiooni jaoks.  Enzüümides töötavad mineraalid/mikroelemendid katalüsaatoritena. Kui ei ole olemas õige element, siis muutub enzüüm vähem efektiivseks, või kaotab oma toimet.

Ma arvan, et teine põhjus on, et mineraalid ja mikroelemendid on hädavajalikud geenide toime jaoks. Tuntakse juba tänapäev, et mõned geenid on sõltuvad teatud elemendist. Arvan, et tulevikus avastatakse et see kehtib ühe rokemate geenide ja mikroelementide kohta. Huvitav asjaolu on et meie keha vedelikute mineraalide koosseis on seesamane kui mineraalide koosseis ürgmeres üle miljard aastat tagasi (arvatakse tavaliselt et elu tekkis meres, või mere äärsetes randades).  Paistab et meie rakkudel on vaja sama keskkonda kui ürgrakkudel. Pole välistatud, et võibolla kõik üle 72 mineraalid ja mikroelemendid mis oli ürgrakkude keskkonas, võivad mängida rolli nüüdisaegsete rakkude töös.

Seda rohkem geenid ja entsüümid ei tööta, seda rohkem nõrgeneb keha, põeb kergemini haigustesse ja vananeb kiiremini. On olemas viis tuntud piirkonda kus inimesed elavad oluliselt kauemalt kui tavaliselt. Uuritakse ikkaveel selle põhjust, aga üks ühine faktor on, et nende toit sisaldab rikkalikult kõik mineraalid ja mikroelemendid.

On olemas kogemused lääne loodusravis, et korralik mineraalide ja mikroelementide varustamine on võimaldanud isegi raskete haiguste paranemist.

Kuna see pole huvitav arstirohufirmadele, kes on peamised arstiteaduse sponsorid, pole kahjuks tehtud uurimisi selle kohta olulisel määral. Kahjuks on uurimine tänapäev kasvaval määral suunatut enam sellele mis rahuldab suurettevõttete huvisi kui inimkonna vajadusi.

Lõppjäreldus

Mineraalid ja mikroelemndid on võrreldamata tähtsamad tervise jaoks kui täisterad. Sellepärast on kõige tähtsam kindlustada nende varustamist, ka kui see tähendab, et täisterade kasutamine peab vähenema. Täisterade kestades on ka mürgised seened, mis on teine täthis põhjus mispärast on soovitav vähendada täisterad.

Lisa kommentaar