Magneesium: Jalavann on parim meetod puuduse puhul

[Palun andestage mu natuke vigase väliseestlaskeele eest]

See postitus on suurel määral võetud postitusest Alkholi sõltuvusest lahtisaamise kohta. Panin selle eraldi, kuna see info on tähtis kõikidele.

Nagu kirjeldatud postituses Magneesium – kasulik koduravim, on see mineraal väga tähtis tervise ja heaolu jaoks. Puudub paljudel inimestel. Kui teil on vahel jalakrambid, on väga tõenäoline, et teil on puudus, aga ka muidu võib magneesium puududa, vaadake ülalnimetatud lingist.

Kuidas taastada magneesiumit puuduse puhul

Probleem on, et magneesiumi sisestamine vajalikkudes kogustes toob kaasa kalduvust kõhulahtisusele. Magneesium ei imendu hästi kõhu ja soolestiku kaudu. Sellepärast on enam-vähem raske või võimatu kiiresti taastada magneesiumit kehas toidulisandite abil. Üks uuringuanne USA-st näitab, et tablettide abil võib võtta 1-2 kaks aastat, enne kui tekkib magneesiumi küllus kehas.

Kogemus näitab, et kõige efektiivsem omistamine toimub naha kaudu, kasutades kontsentreeritud magneesiumilahust.

Jala vann on hea ja lihtne lahendus.

Kuidas teha: Lahustage umbes 15 grammi (see on umbes 15 ml ja vastab umbes näputäiele, täpne kogus pole tähtis) magneesiumikloriidi ühte kuuma vee liitrisse. Pole vaja rohkem vett kui et see kataks jalalabasid. Vann olgu nii väike kui võimalik, mitte suurem kui selleks, et jalad mahuvad sisse. Tavaline plastkauss sobib.

Alustage nii sooja veega kui võimalik ja hea on ka panna kuuma vett termosesse selleks, et lisada, kui vesi jaheneb. Istuge jalgadega selles vannis 15-20 min iga päev.

On veel efektiivsem kui samakordselt aplitseerite soola lahust keha peale käsnaga enne jalavanni, vähemalt nahapiirkondadele, kus nahk on õhuke, kaasarvatud kõht, käte ja reite sisemised pooled. Eriti efektiivne on kasutada küllastatud soola lahust käsnaga aplitseerimise jaoks – lahustate soola kuuma vette seni, kui enam ei lahustu. Mõnedele võib see nn magneesiumi õli” tunduda natuke liiga kange – võib panna naha kipitama. Siis kasutada vähem kontsentreeritud lahust. Mitte duši võtta kohe peale aplitseerimist. Peale massaaži või massaaži jooksul istuda umbes 15-20 min jalgadega vannis.

Selle aplitseerimismeetodi arendas välja dr Norman Shealy, kes on palju tegelenud magneesiumi teraapiaga. Tema kasutas magneesiumkloriidi ja leidis, et juba kuu aja pärast oli 75% patsientidest saavutanud magneesiumi külluse, mida määrati intracellullaarse Mg analüüsiga (Norman Shealy. Transdermal Absorption of Magnesium Southern Medical Journal 98:18, 2005).

Shealey kogemus on, et toidulisanditega võtab külluse saavutmine mitu aastat. Magneesiumi külluse saavutamisega leidis Shealy, et tõusis hormoon DHEA normaalsele tasemele. Selle väga tähtsa hormooni puudust on seostatud varajase vananemisega ja mitmete haigusega, eriti südameinfarkti kalduvusega (vaadake DHEA and Magnesium).

Magneesiumi vannisoolad

Üllatuseks olen leidnud, et Tallinna apteteekides ja tervisepoodides ning kaubamajades Epsomi ja Magneesiumi kloriidi pole kättesaadavad. Surnumere soole hinnad on iluhooldusfirmad kahjuks ülespuhunud. Annan teada kus on paremad hinnad. Tellige blogi nii et saate teadet kui olete huvitatud sellest.

1. Soovitav on osta  magneesimi kloriid (MgCl), mis on kättesaadav Tallinnas saab firmast Kemimet. 25 kg kotti hinnaks oli 36 euri.

http://www.kemimet.ee/?id=2&lang=est.

2. Epsomi sool on vannisool, mis on kätte saadav Eesti apteekides mõrusoola nime all aga on palju kallim kui magnesiumkloriid. See on puhas magneesiumi sulfaat. Pole sobiv kauem kasutada kui mõni kuu kuna see muudab koed happuks, mis ei ole hea tervisele. Vaadake ka: “Epsom salt council“.

3. Surnumere sool sisaldab kaa magneesiumi kloriidi (aga oluliselt vähem kui ülal nimetatud soolad) ning tervisele väga väärtuslikke mineraale ja mikroelemente. Aga magneesiumi sisaldus on loomulikult  palju vähem kui magneisiumkloriidis. Soovitan seda võta vahelduseks, mõni kord nädalas, või lisada magnesiumi vannile, kuna mikroelemendid on ka väga tähtsad tervise ja vaimse tasakaalu taastamiseks. Magnesiumkloriidi on soovitav alati eeskätt kasutada.

See sool on eestis kättesaadav. Parema hinnaga surnumeresoola olen leidnud Kadaka tee x Tammsaare tee ristmiku juures oleva Selveri kaupluse teisel korrusel.

Mitte kasutada mere soolt. See sisaldab magneesiumit ebapiisavas, väga väikses, koguses. Umbes 95 protsent on naatriumi kloriid, mis on kahjulik tervisele suuremates kogustes. Võib tuua kaasa vere rõhu tõusu, vere soonte lubjastust ja teisi probleeme kui kasutate reeglipäraselt, mis on vaja teha magneesiumi taastamiseks.

Magneesiumi toiduslisandide kohta

Neid võtta ainult kui olete unustanud või ei saa võtta jalavanni.

Nemad on igal pool kättesaadavad. Kõige odavam on magneesiumi kloriid mis on hästi omistatav ja täitsa loomulik allikas (kahjuks paistab, nagu õeldud, mitte olema kättesaadav eestis).

Väidetakse aga, et orgaanilised magnesiumi soolad, näiteks (kirjutan meelega ingliskeeles kuna enamus infot on selles keeles), orotate, glycinate, carbonate, succinate, asparate, citrate, chelate on eriti hästi omistavad. Ma ei ole kindel kas orgaanilised soolad on tõesti paremad ega eriti kasulikud. Ainsat võrdlust mida olen leidnud, tuli järeldusele et magneesiumi kloriidi ja laktaati (mis on orgaaniline sool) omistamine oli võrdne aga oksiidi omistamine oli halvem (Firoz M and Graber M. Bioavailaility of US commercial magnesium preparation. Magnes Res 2001;14:257-62.).

On aga kindel, et orgaanilised soolad on olulisel määral kallimad kui kloriid. Nemad on suur äri ja sellepärast ei saa välistada võimalust et väidetud erinivused omistamise suhtes on  ärihuvide poolt loodud müüdid (võibolla isegi ostetut uurijate abil). Sellised “turustamismüüdid” pole haruldased internetis.

Magnesium glutamaati mitte kasutada kuna glutamaat võib olla kahjulik ajule.

Magensium oksiidi (MgO) mitte kasutada – on halvemini omistatav. Leidub siiski mitmes toidulisandis aravatavsati kuna on eriti odav. Selliseid tooteid ja tootjaid soovitan vältida, kuna see näitab et on küsimus ärist ja ahnusest pigem kui püüdlusest luua häid tooteid. Kahjuks see on tavaline selles valdkonnas.

Võtke esimeseks korraks 600 mg magneesiumit, ja pärast seda 200 mg 3 korda päevas. Kui see aga toob kaasa kõhu lahtisust on vaja võtta vähem. Tavaliselt on 400 mg kõikidele talutav, aga see on liiga vähe puuduse korrizeerimiseks, ka kui see ajutiselt leevendab sümptomid.  On parem kasutada sorti mis sisaldab 100-200 magneesiumi mg igas tablettis, kuna siis saab täpsemini optimeerida doosi.

Pandke tähele, et purkidel ei seisa alati kui palju puhast magneesiumi tablett sisaldab.  Võib seista 700 mg magnesiumorotat, aga see sisaldab väga palju vähem puhast magneesiumit.

Kõige parem on aga kasutatada magneesiumkloriidi jalavanni. Soovitan seda eeskätt ja peamiselt võtta suu kaudu siis kui pole olnud võimalik teha jalavanni

VÄGA TÄHTIS

Vältida fütiinhappet kui sööte magnesiumit. See takkistab efektiivselt magneesium (ja teiste mineraalide) omistamist.  See on olemas eriti suures kogustes täisteraviljades (täisteraleibades) ja ka ubade kaustades. On ka eriti palju olemas mandlites, kaerapudrus, maisis, nisjujahus – sajades. Peaks kestma 2-3 tundi peal nende toiduainete võtmist enne kui võtate magneesiumit.

Vältida oksalaate.  Nemad takistavat samuti omistamist. On eriti olemas koffis, tees, salati lehtedes, spinatis, rabarbris, pähklites. Peaks kestma 2-3 tundi peal nende toiduainete võtmist enne kui võtate magneesiumit.

Loomulikult pole fütiinhappe ega oksalaadid probleem kui kasutade vanni soola meetodi magneesiumi taastamiseks, ja see on veel üks selle eelis.

Magneesium on turvaline väljaarvatud neeruhaiguse puhul

Ainult inimestel kellel on edasijõudnud neeruhaigus võib tekkida mürgitus, kuna keha heidab välja üleliigset magneesiumit neerude (ja ka soolte kaudu).

Vaadake ka 

TÄHTIS:

Vitamin D3 on hädavajalik magneesiumi efekti saavutamiseks. Eriti pimedamal poolastal on igal juhul hädavajlik võtta seda vitamiini, vaadake Vitamin D3.

6 kommentaari

  1. Tallinnas saab osta magneesium kloriidi ( arvatavasti sama mis Rootsis ) firmast Kemimet. 25 kg kotti hinnaks oli 36 euri.
    http://www.kemimet.ee/?id=2&lang=est

    • Tänan väga info eest.

      On väga hea hind, ka kui kohapealne hind on kolm korda kallim kui rootsis (kus maksab 96 SEK/25kg). Rootsi firma on teatanud et ei saa saata eestisse ja saatmiskulud sellise pakki eest on arvatavasti suured.

  2. Aitäh dr. Jaan Suurkula! Kott soola kodus olemas.Esimene tunne peale jalavanni oli super.

    Küsimus :kui tihti on soovitav jalgu vannitada ,Kas oleneb jalgade tervisest.

  3. Tere
    Keminet OÜ’st küsides magneesium kloriidi kohta sain sellise info:

    1)Kõrgema kvaliteediga ( topical grade) magneesiumkloriid, milles on
    põhjalikult määratletud toote koostis sisalduvate soolade ja lisaainete
    osas.
    Tootja Zehcstein Minerals BV.
    See toode on spetsiaalselt (jala)vannideks.
    25 kg koti hind on 90 eur.

    2)Tehniline toode, kus on määratletud ainult soolade sisaldus.
    25 kg koti hind on 36 eur
    Tootja Nedmag Industries

    Minu küsimus: Kas jalavanni jaoks on vahet kumb võtta, ei tohiks ju olla midagi kahjulikku selles, kui seal lisaks magneesiumile ongi natuke midagi muud. Hinnavahe on pea kolmekordne.

    • Esialgse tarvitamise puhul ei ole oluline kuna teiste ainete sisaldus on väga madal.

      Aga pikka peale on soovitav kasutada Zechsteini soola kui teete jalavanni reeglipäraselt – see on kõige puhtamate seas maailmas.

      Parimat,
      Dr Jaan

  4. kas Mg jalavanne on ohutu kasutada kui labajalal on nn.veresoontevõrk

Lisa kommentaar